Dnes je utorok, 24.máj 2022, meniny má: Ela
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Potraviny, ktoré si odopierate, ale na vaše zdravie majú pozitívny vplyv

marec 07, 2022 - 08:30
Sme zvyknutí odopierať si určité potraviny a sledovať si našu stravu. Čím sme starší, tým sme k sebe prísnejší. Začíname si myslieť, že všetko chutné je pre nás zlé. Ak chceme žiť dlhý zdravý život, musíme sa držať ďalej od previnilých pokušení. Niektoré však nie sú pre naše zdravie také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá.
Foto: 
shutterstock

Šampanské zlepšuje pamäť 

Podľa štúdie University of Reading v Anglicku vám môže pitie jedného až troch pohárov šampanského týždenne zlepšiť vašu pamäť. V štúdii vedci nechali potkany konzumovať s ich potravou aj malú dávku šampanského. Po šiestich týždňoch pravidelnej konzumácii šampanského zistili, že potrebné bielkoviny na zlepšenie krátkodobej pamäte sa u potkanov zdvojnásobili. Dvakrát na zdravie! 

Korenisté jedlá znižujú riziko rakoviny a srdcových chorôb 

Ak máte radi čili a korenisté jedlá, nemusíte sa obmedzovať s ich konzumáciou. Obsahujú totiž látku kapsaicín, ktorá sa používa ako liek proti bolesti, infekciám, stimuluje obličky, srdce a pľúca. V čínskej štúdii sa zistilo, že ľudia konzumujúci korenisté jedlá a čili majú nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby a rakoviny. 

Čokoláda pomáha kognitívnym funkciám 

Štúdia publikovaná v časopise Appetite zistila, že pravidelná konzumácia čokolády zlepšuje naše kognitívne schopnosti. Inými slovami jedzte čokoládu a buďte v strehu! 

Červené víno je dobré na srdce 

Antioxidanty (flavonoidy), ktoré sa vyskytujú v červenom víne preukázateľne znižujú riziko srdcových ochorení. Znižujú v krvi zlý cholesterol a zvyšujú produkciu cholesterolu prospešného pre naše zdravie. Víno je v obmedzenom množstve zdravé pre naše srdce. 

Stredomorské jedlá znižujú riziko Alzheimerovej choroby 

Stredomorský spôsob stravovania je bohatý na zeleninu, ryby a zdravé tuky. Taktiež preukázateľne znižuje riziko Alzheimerovej choroby, rakoviny prsníka a srdcových chorôb.